Janina, známá jako Cukrfree, je nejen úspěšnou foodbloggerkou a autorkou kuchařek, ale nově i online školitelkou svého cukrfree přístupu k životu a stravování. Na svém instagramovém učtu sdílí své zkušenosti s životem bez cukru, neuvěřitelně lákavé recepty, ale také otevřeně mluví o svých několikaletých problémech s příjmem potravy, o emočním přejídání a závislosti na cukru a je velkou inspirací pro tisíce svých fanoušků. Nás moc těší, že si pro natáčení svého online programu vybrala právě naše květiny bez chemie.
Jani, naše květiny měly možnost se zúčastnit Vašeho online programu Cukrfree ještě před jeho spuštěním:-). Došlo tak k pěknému propojení – my bez chemie, vy bez cukru, to je dobrá kombinace! Chemii jsme se na našem políčku nikdy nepoužili. Poradíte nám, proč bychom se měly vzdát i cukru?
Protože stejně jako pro květiny není přirozené obsahovat vysoké množství chemie, pro člověka není přirozené konzumovat cukr v takovém nadbytku, v jakém se v dnešní době konzumuje. Pokud člověk nutně neřeší už nějaký zdravotní problém, měla by být motivací alespoň prevence různých civilizačních onemocnění.
Sledujeme Vás už dlouho a víme, že i téma ekologie je Vám blízké. O tom ostatně hovoří i fakt, že jste si během natáčení svého online programu nedala do vázy běžné květiny dovezené z Afriky, ale právě ty naše z českého políčka, pěstované zcela bez chemie. Čím vším se snažíte o udržitelnost?
Snažím se krůček za krůčkem žít více a více v souladu s přírodou. S manželem se snažíme neprodukovat zbytečné plasty (i když se jim stále nejde vyhnout úplně), snažíme se také neplýtvat jídlem, nevytvářet zbytečný odpad, používáme výhradně přírodní čistící prostředky a kosmetiku. Nicméně stále se máme ještě v čem zdokonalovat a co vylepšovat. 🙂
Máte za sebou hodně silný příběh. Velmi otevřeně mluvíte o svém několikaletém problému s příjmem potravy. Využíváte tak své možnosti ovlivnit tisíce mladých žen, povzbudit je a pomoct jim naučit se respektovat sebe samu. Jak vnímáte Vy respekt v dnešní době? Jsme společnost respektující, ať už se týká přístupu ke stravě, módě nebo ekologii?
Respekt je něco, co v dnešní společnosti opravdu chybí. Lidé mají tendenci upínat se k jednomu pólu a odsuzují všechny, kteří mají jiný názor nebo jinou životní filozofii. Na druhou stranu dnešní doba nabízí spoustu možností, ať už to ostatní respektují nebo ne, je jen na nás, zda ten tlak okolí ustojíme.
Jste poměrně hodně aktivní na sociálních sítích. Tím, co zveřejníte, můžete ovlivnit tisícovky lidí. Když byste měla předat tři poselství budoucí generaci, která by to byla?
Byla by to stejná poselství, která se snažím předávat i teď – že strava by měla být naším lékem, a ne tím, co nás dělá nemocnými, že bychom měli respektovat přírodu a v neposlední řadě respektovat sami sebe.
S čím vstupujete do nového roku? My jsme si předsevzaly, že se budeme víc setkávat jak se zákazníky, tak i s přáteli. Jak jste na tom Vy? Daří se Vám vyvážit offline a online svět? Kde se s Vámi můžeme potkat příště?
Být offline je pro mě v dnešní době forma relaxu a odpočinku. Bohužel má práce stále vyžaduje to, abych z větší části dne byla online. Dělám si však dny offline, případně si na procházky nechávám telefon doma. Je to osvobozující pocit. Navíc kromě online programu pořádáme pravidelně offline cukrfree workshopy, které jsou již druhým rokem plně obsazené, což nám dělá obrovskou radost!
Pomůžete nám dostat mezi vaše fanoušky myšlenku ekologického květinářství? Proč by se z vašeho pohledu měli ptát nejen na to, co mají na talíři, ale co si dávají do vázy?
Myslím, že pokud se lidé zajímají o zdravou stravu, tak s tou jde ruku v ruce i zdravé prostředí, ve kterém žijí a ve kterém vyrůstají jejich děti. Součástí je jak kosmetika, tak různé čistící prostředky a vše, co nás obklopuje. Pokud tedy chceme mít skutečně netoxickou domácnost, neměli bychom v ní mít ani květiny plné chemie.
Moc děkujeme a těšíme se třeba na společný recept plný jedlých květin z našeho pole! ?
Za úžasné fotky děkujeme naší milé fotografce Nikol Klapkové a za nádherné líčení vizážistce Janě Coufalové. Těšíme se na další milá setkání u nás na statku!
pub. 11.02.2019